Založ si blog

Kto nezaplatí v rubľoch, tomu Rusko od apríla nedodá ruský plyn. Začala sa tvrdá hospodárska vojna medzi Európou a Ruskom

Toto čo je napísané v nadpise je si treba veľmi dobre zapamätať.

Rusko už celé desaťročia predáva Európe lacný plyn, lacnú ropu a lacné poľnohospodárske plodiny (najmä obilie) a množstvo ďalších cenných komodít za lacné ruské ceny. Tak lacno ako Rusko nám tieto cenné komodity nikto iný nepredá.

Rusko tieto cenné komodity lacno predáva do Európy a tým sú zabezpečené prijateľné ceny v Európe. Každý má pri nejakej snahe dosť finančných prostriedkov na obživu.

Pokiaľ nebudeme môcť v Európe nakupovať tieto cenné komodity z Ruska za lacné ruské ceny, tak všetko v Európe rapídne zdražie a každému z nás v Európe tým pádom zostane menej finančných prostriedkov na obživu. A to tvrdo pocíti najmä takzvaná stredná trieda a občania s najnižšími príjmami.

Začala sa tvrdá hospodárska vojna medzi Európou a Ruskom.

Rusko bude predávať zemný plyn len v rubľoch, nikto ho nebude dodávať do Európy zadarmo.“ Oznámil to tlačový tajomník ruského prezidenta Dmitrij Peskov.

„Nikto nedá plyn zadarmo, to je nemožné. Bude sa dať platiť iba v rubľoch. Spoločnosti musia pochopiť zmenené trhové podmienky a úplne zmenené prostredie, ktoré vzniklo v podmienkach hospodárskej vojny vedenej proti Rusku. Toto je pokyn od prezidenta a od 31. marca sa bude za ruský plyn platiť len v rubľoch,“ uviedol Dmitrij Peskov.

Krajiny G7 – Spojené kráľovstvo, Nemecko, Kanada, Taliansko, USA, Francúzsko a Japonsko – sa už predtým rozhodli, že nebudú kupovať ruský plyn za ruble. 

Ruský prezident Vladimir Putin povedal, že krajiny uznané Ruskou federáciou za nepriateľské voči Rusku (predovšetkým krajiny EÚ a Spojené štáty americké) budú musieť platiť za ruský plyn v rubľoch. Toto rozhodnutie hlavy štátu Ruska podľa prieskumu podporuje 76 % Rusov. 

Ruský prezident Putin, ktorý žiada európske krajiny, aby platili za ruský plyn v rubľoch, „vytiahol svoj tromf.“

Európa tým, že odmieta platiť za ruský plyn v rubľoch, vytvorí vážne problémy pre ekonomiky svojich krajín. Na to už upozornili mnohí finanční experti.

Rozhodla sa Európa od 1. apríla ukončiť svoj dlho budovaný „blahobyt“ (všetci pri nejakej snahe mali dosť na obživu, platenie účtov, nákupu potrebných produktov, atď.)?

Európska únia má možnosť prejsť pri platbách za ruský plyn na ruble. Pre krajiny EÚ nebude ťažké nakúpiť potrebnú menu od Centrálnej banky Ruskej federácie a pokračovať v pokojnom nákupe energetických zdrojov, ktoré európske krajiny potrebujú.

Vybrali si však cestu konfrontácie. Zrejme neverili, že „ žiadne ruble = žiadny ruský plyn “. Ale ono to tak bude. Začala sa tvrdá hospodárska vojna medzi Európou a Ruskom.

Čas zmeniť názor je do 1. apríla. Potom sa Európska únia „ocitne v ťažkej pozícii“, keďže nebude schopná dostatkom plynu podporovať výrobu ani iné odvetvia hospodárstva. Momentálne neexistuje žiadna alternatíva k dodávkam z Ruska a niekoľko desiatok rokov taká alternatíva pre všetky krajiny EÚ ani existovať nebude.

Tým „civilizovaná“ Európa v súčasnej podobe a „blahobyt“ (všetci mali dosť na obživu, platenie účtov, nákupu potrebných produktov, atď.) v nej nepochybne skončia (teda pre tzv. strednú a ľudí s najnižšími príjmamy) . Vedenie EÚ je pripravené zničiť svoj starostlivo pestovaný „blahobyt“, aby „podporilo“ Ukrajinu a pokúsilo sa zničiť Rusko sankciami. Takže Rusko sa rozhodlo vrátiť úder.

Začala sa tvrdá hospodárska vojna medzi Európou a Ruskom.

Iba strach z jadrovej vojny bráni USA a ich európskym spojencom v priamom vstupe do ostrého konfliktu s Ruskom. Zvolili preto cestu hospodárskej a finančnej vojny, vyjadrenú sankciami voči ruskému bankovému systému, zmrazením medzinárodných rezerv Ruskej federácie, zabavením majetku v zahraničí, účtov ruských spoločností a podnikateľov atď.

Ruský prezident Vladimir Putin na stretnutí s ruskou vládou 23. marca poveril vládu a centrálnu banku, aby do týždňa určili postup platieb za dodávky plynu do nepriateľských krajín (ktoré v Rusku zákonom tak pomenovali) voči Rusku v rubľoch. Rozhodnutie bolo motivované tým, že Západ (hlavne EÚ a USA) zablokovaním ruských rezerv vlastne vyhlásili default voči Rusku a používanie pre Rusko tým pádom kompromitovaných mien – dolára, eura či libry šterlingov – pri vyrovnaní s ním už nie je možné. 

Ruský Gazprom tak musí do konca marca upraviť existujúce zmluvy tak, aby zahraniční odberatelia mohli platiť za plyn jasným a transparentným postupom v rubľoch.

V skutočnosti ruská požiadavka platiť za dodávky plynu v rubľoch vyzerá dosť umiernene a celkom logicky na pozadí sankcií, ktoré európske krajiny a USA uvalili na Rusko, s cieľom ekonomicky zničiť Rusko a neobmedzovali sa pritom žiadnymi pravidlami. A hospodárstvo a obyvateľstvo aj európskych krajín trpí. Pýcha im však nedovoľuje prijať fakt, že Európa bude musieť ustúpiť pred Ruskom ohľadne platieb v rubľoch, pred Ruskom ktorého kapitulácia po „obrovských sankciách“ sa im zdala tak blízko. Podľa expertov manéver s platbami v rubľoch priviedol západné krajiny do veľkého zmätku, pretože ich núti obchádzať vlastné sankcie.

Do hry vstúpilo aj „ťažké delostrelectvo“ v osobe predsedníčky Európskej komisie Ursuly von der Leyenovej , ktorá nevynechala ani jednu šancu podporiť sankcie proti Rusku. Podľa jej názoru by platba za ruský plyn v rubľoch bola „pokusom obísť sankcie“ a to si EÚ nemôže dovoliť. 

Pani von der Leyen by už dávno aj „vlastnými rukami“ zavrela všetky ventily na ruských plynovodoch vedúcich do krajín EÚ, ale bráni jej v tom odpor niektorých krajín EÚ, pre ktoré odmietnutie spolupráce s Ruskom pri dodávkach plynu, bude znamenať odstavenie mnohých podnikov a množstvo studených radiátorov pre bežných občanov.

Predseda ruskej Štátnej dumy Vjačeslav Volodin navrhol rozšírenie zoznamu vyvážaného tovaru za ruble tam, kde je to výhodné pre Ruskú federáciu. 

Najmä to môže byť podľa neho obilie, uhlie, ropa, hnojivá, ropa, kovy a drevo. Pripomenul, že západné krajiny majú všetky trhové možnosti platiť v rubľoch, preto ich požiadal, aby otázku vzájomného vyrovnania v rubľoch brali vážne.

„Nie je v tom žiadna tragédia. Situácia je oveľa horšia, keď sú peniaze, ale nie tovar. Spolupráca by mala byť obojstranne výhodná,“ povedal Volodin.

Povedal tiež, že „európski politici musia prestať hovoriť, prestať hľadať výhovorky, prečo ich krajiny nemôžu platiť v rubľoch“. Pripomenul, že na dôsledky mali myslieť skôr, keďže sami urobili všetko pre to, aby sankciami podkopali dôveru Ruska v dolár a euro.

Ruskí poslanci podľa predsedu ruskej Štátnej dumy podporujú rozhodnutie ruského prezidenta Putina previesť platby za plyn na ruble. Poznamenal, že plyn sa vyrába v náročných prírodných klimatických podmienkach.

„Toto je ťažká práca. Ak chcete získať plyn z Ruska, hľadajte ruble. Inak by to ani nemalo byť,“ uzavrel Volodin.

Vladimir Putin 23. marca oznámil , že Rusko bude prijímať platby za ruský plyn od nepriateľských krajín voči Rusku iba v rubľoch. Vysvetlil, že v príslušných výpočtoch sa plánuje opustenie mien všetkých krajín, ktoré sa voči Rusku skompromitovali ako nepriateľské voči Rusku. Ruský prezident Putin dal pokyn vykonať príslušný súbor opatrení na platby za ruský plyn v rubľoch do 31. marca 2022.



Počasie brzdí ruskú armádu. Zatiaľ. Od pondelka sa, ale výrazne oteplí. Budúci týždeň môžme očakávať obrovskú ruskú ofenzívu na Donbase. A ona aj nastane. Od pondelka sa výrazne oteplí…

20.04.2022

Dnes bol na východe Ukrajiny rozsiahly dážď. Z dôvodu počasia sa na fronte toho veľa nedialo. Ruská armáda sa dnes do ofenzívy moc nehrnula. Terén bol dnes po daždi rozmočený a nevhodný na rozsiahlu ofenzívu. Ruská armáda už čaká len na zlepšenie počasia a vysušenie a stvrdnutie pôdy a potom sa s obrovským množstvom vojakov (200 000), tankov a bojových vozidiel [...]

Ukrajinský prápor Azov priznal prehru v Mariupoli

20.04.2022

Militanti ukrajinského práporu Azov priznali, že im zostáva už len pár hodín, možno dní, keďže vojenské sily Ruskej federácie niekoľkonásobne prevyšujú ich počet. Výzva ukrajinských nacionalistov z práporu Azov bola zverejnená na telegrame ukrajinského novinára Dmitrija Gordona. „Možno nám zostáva len pár dní alebo možno hodín. Nepriateľské zoskupenie je [...]

mobil, sledovanie, telekomunikácie

Špionážnym softvérom Pegasus mala bývalá poľská vláda sledovať vyše 500 ľudí

16.04.2024 13:36

Nová poľská koaličná vláda obvinila predchádzajúcu vládu strany PiS, že systém Pegasus použila na sledovanie osôb spojených s vtedajšou opozíciou.

Ľubica Rošková, súd Pezinok,

Exposlankyňa Smeru Rošková je vinná v kauze agrodotácií

16.04.2024 13:27

Zároveň je povinná uhradiť spôsobenú škodu vo výške viac ako 150-tisíc eur.

Ukrajina

Rusku sa kráti čas: Rezervy im dôjdu za jeden rok, pokiaľ bude mať Ukrajina čím strieľať

16.04.2024 13:23

Front na Ukrajine formujú tri dôležité charakteristiky.

kašeľ, dieťa, vyšetrenie, stetoskop

Do Česka prišlo 20-tisíc dávok očkovania proti čiernemu kašľu

16.04.2024 13:20

Česká republika tento rok čelí najsilnejšej epidémii čierneho kašľa za viac ako 60 rokov.

oliver1

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 53
Celková čítanosť: 261125x
Priemerná čítanosť článkov: 4927x

Autor blogu

Kategórie