Založ si blog

Genocída vo Vietname. Američania otrávili milióny Vietnamcov jedovatým herbicídom „Agent Orange“

Agent Orange je herbicídna a defoliačná chemikália, jeden z „taktických“ herbicídov Rainbow . Je všeobecne známy tým, že ho používala americká armáda v rámci svojho herbicídneho bojového programu, Operation Ranch Hand , počas vojny vo Vietname v rokoch 1961 až 1971.  Ide o zmes rovnakých častí dvoch herbicídov , 2 ,4,5-T a 2,4-D . Okrem škodlivých účinkov na životné prostredie, stopy dioxínov (hlavne TCDD , najtoxickejší svojho typu) nachádzajúce sa v zmesi spôsobili smrť, otravu a veľké zdravotné problémy miliónom Vietnamcom, následkom boli vystavení aj ich potomkovia.

Mnoho amerických politikov vehementne podporovalo operácie s jedovatými herbicídmi a poukazovali na to, že Briti už používali herbicídy a defolianty v Malajzii počas 50. rokov 20. storočia. V novembri 1961 americký prezident Kennedy schválil začatie operácie Ranch Hand , čo je kódové označenie pre herbicídny program letectva Spojených štátov amerických vo Vietname.

Počas vietnamskej vojny v rokoch 1962 až 1971 armáda Spojených štátov rozprášila takmer 76 000 m 3  rôznych chemikálií – „ dúhových herbicídov “ a defoliantov – vo Vietname, východnom Laose a častiach Kambodže v rámci operácie. Operácia Ranch Hand, dosahovala svoj vrchol v rokoch 1967 až 1969.

Cieľom USA bolo odlistiť vidiecku a lesnú pôdu, pripraviť partizánov o potravu a možnosť ukryť sa. Program bol tiež súčasťou politiky nútenej urbanizácie , ktorej cieľom bolo zničiť schopnosť roľníkov živiť sa na vidieku, prinútiť ich utiecť do miest ovládaných USA, čím chceli partizánom znemožniť podporu od vidiečanov.

Americká armáda sa začala zameriavať aj na ničenie potravinárskych plodín jedovatými herbicídmi už v októbri 1962.

Už v roku 1966 boli Organizácii Spojených národov predstavené rezolúcie obviňujúce, že USA porušujú Ženevský protokol z roku 1925 , ktorý upravoval používanie chemických a biologických zbraní .

Dioxíny z jedovatého herbicídu Agent Orange pretrvajú vo vietnamskom prostredí aj stovky rokov od vojny, usadzujú sa v pôde, vode a sedimentoch a do potravinového reťazca sa dostávajú prostredníctvom zvierat a rýb, ktoré sa živia v kontaminovaných oblastiach. Oblasti najviac kontaminované dioxínmi z jedocatého herbicídu Agent Orange sú bývalé letecké základne USA vo Vietname, odkiaľ štartovali lietadlá s jedovatými herbicídmi Agent Orange.

Počasie brzdí ruskú armádu. Zatiaľ. Od pondelka sa, ale výrazne oteplí. Budúci týždeň môžme očakávať obrovskú ruskú ofenzívu na Donbase. A ona aj nastane. Od pondelka sa výrazne oteplí…

20.04.2022

Dnes bol na východe Ukrajiny rozsiahly dážď. Z dôvodu počasia sa na fronte toho veľa nedialo. Ruská armáda sa dnes do ofenzívy moc nehrnula. Terén bol dnes po daždi rozmočený a nevhodný na rozsiahlu ofenzívu. Ruská armáda už čaká len na zlepšenie počasia a vysušenie a stvrdnutie pôdy a potom sa s obrovským množstvom vojakov (200 000), tankov a bojových vozidiel [...]

Ukrajinský prápor Azov priznal prehru v Mariupoli

20.04.2022

Militanti ukrajinského práporu Azov priznali, že im zostáva už len pár hodín, možno dní, keďže vojenské sily Ruskej federácie niekoľkonásobne prevyšujú ich počet. Výzva ukrajinských nacionalistov z práporu Azov bola zverejnená na telegrame ukrajinského novinára Dmitrija Gordona. „Možno nám zostáva len pár dní alebo možno hodín. Nepriateľské zoskupenie je [...]

putin, kim

Putin podal Kimovi pomocnú ruku: Zablokoval dohľad OSN nad sankciami voči KĽDR

28.03.2024 22:10

Kroky Ruska podľa hovorcu amerického ministerstva zahraničných vecí Matthewa Millera "cynicky oslabujú" medzinárodný mier

Juraj Blanár

Blanár: Vstup do NATO bol významný krok, potvrdzujúci váhu aj dnes

28.03.2024 21:53

Aliancia je predovšetkým obranná a mierová organizácia, zdôraznil minister.

Izrael Palestína Hamas Vojna humanitárna pomoc

Súdny dvor nariadil Izraelu, aby nebránil humanitárnej pomoci smerujúcej do Gazy

28.03.2024 21:38

Hlavný súdny orgán OSN reagoval na podnety Juhoafrickej republiky. Tá obvinila Izrael z genocídy.

Tragická nehoda slovenského autobusu v Chorvátsku.

Autobus v JAR sa zrútil z mosta, zahynulo 45 cestujúcich

28.03.2024 21:15

Nehodu prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

oliver1

Len ďalšia Blog - Pravda stránka

Štatistiky blogu

Počet článkov: 53
Celková čítanosť: 260325x
Priemerná čítanosť článkov: 4912x

Autor blogu

Kategórie